Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

ESG stunt met winst op Sissa 2

Vrijdagavond trokken we naar Groningen om in het denksportcentrum te strijden tegen de op papier sterkste team in de promotieklasse Sissa 2. Wij waren uiteraard in onze sterkste opstelling en zeer gemotiveerd. Een wedstrijd waarin je alleen maar kunt winnen speelt prettiger dan een wedstrijd die je moet winnen. En zijn we nu juist tegen de sterke teams altijd op ons best. De laatste jaren verprutsen we het tegen zwakkere teams, maar we verliezen niet van sterkere teams.

De bovenste vier borden zorgden voor drie punten


Ik heb te weinig van de partijen gezien om een oordeel over de partijen te geven. Ik volsta er mee dat Herman Snelders voor het eerste punt zorgde in een partij waarin hij een dame had tegen toren en loper. Een opgerukte a-pion bezorgde hem de overwinning. De volgend punten vielen pas na de eerste tijdnoodfase. Arie stond eerst goed, toen slecht, maar wist wel zijn stukken beter te laten samenwerken dan die van de tegenstander en kon toen melden: ‘Als ik dit niet win, dan kan ik beter stoppen met schaken’. Voor ons dus maar goed dat hij wel won.
Peter won ook vanuit een gedrukte stelling met veel minder bedenktijd, maar zo kennen we Peter. Van de topborden was Herman Voss de enige die verloor. In wederzijdse tijdnood verziekte hij zijn stelling. Er moest eerst gereconstrueerd worden om te kijken of de 40 zetten waren gehaald.

Reconstrueren vanaf zet 1

De onderste vier borden zorgden voor 2,5 punt.
Evert verloor van de jeugdige Lucas van Foreest vooral omdat hij mee ging vluggeren en vluggeren is niet Everts sterkste kant. Een goede les derhalve om dat een volgende keer niet meer te doen.
Ruud won een partij waarin hij een aantal pionnen wist te veroveren en dit gedegen uit te spelen. Ook Leo won en wel middels een pion die ver oprukte tot aan de overkant.
Jan speelde de opening voortreffelijk, maar toen hij vergat de vijandelijke loper naar de kant te verjagen, kon deze toch weer in het spel worden betrokken. Na de eerste tijdnoodfase werd Jan in een pionneneindspel met paard tegen loper in een verloren stelling gedrukt. Jan wist te ontsnappen door zijn paard te offeren en daardoor het eindspel van randpion en de verkeerde loper te bereiken. Dat werd nog even doorgespeeld, maar toen bleek dat Sissa had verloren werd de partij remise gegeven. Anders was de remise natuurlijk geclaimd.

Ruud, Jan, Evert en Leo: 2,5 punt

Sissa 2
1. Jan Joris Groenewold (2198) – Arie van Wageningen (2027) 0-1
2. Bert van der Marel (2116) – Peter Mijnheer (2088) 0-1
3. Ruben Slagter (2105) – Herman Voss (2000) 1-0
4. Geon Knol (2165) – Herman Snelders (1957) 0-1
5. Ab Faber (2000) – Leo Roos (1928) 0-1
6. Lucas van Foreest (1973) – Evert Hondema (1829) 1-0
7. Edim Salihbegovic (2021) – Jan van Os (1838) 0,5-0,5
8. Eric Jan Walinga (1969) – Ruud Winkel (1763) 0-1

Oud lid Rob Jagt speelde met Sissa 4.

Nog wat nabranders.
Kreeg vandaag nog wat meer inzicht in de kronkels van gisteravond:
Jan Joris Groenewold (Sissa, bord 1) dacht: ‘he ik heb nog maar twee seconden dus laat ik er een zet uit gooien. alle zetten winnen toch!’ Helaas voor hem werd dat door Arie direkt afgestraft met een paardvorkje.
Herman Voss gaf in tijdnood een volle toren kado en dan is het lastig winnen.
Leo stond gewonnen, maar gaf in tijdnood een stuk kado. De tegenstander vond dat een sportieve geste en besloot uit sportiviteit het stuk terug te geven.
Evert zag hoe hij het uit kon maken, maar besloot het op de mooiste manier te doen. Een tussenzetje zorgde er voor dat het welliswaar de mooiste maar beslist niet de effectiefste manier was.

Erik Hoeksema aan bord 1 verloor van GM Alexander Berelowitsch
De beide GM’s van Groningen Ernst (achter Erik) en Werle (rechts) wonnen wel

2 reacties op “ESG stunt met winst op Sissa 2

  1. schaakjan
    november 24, 2012

    Van het forum van Sissa:
    Gisteren het tweede voornamelijk van zichzelf zien verliezen.

    Dramatische vertoningen van Geon “ik offer wel even een dame tegen deze kneus” Knol, Jan Joris “6 zetten in 8 seconden is een makkie op dit niveau” Groenewold en aanverwanten.

    Wel een mooie partij van Edim, die sterk terugkwam en onze topper Lucas “ik frommel er wel even een puntje uit” van Foreest.

    Vandaag het eerste in Amsterdam, de invallend teamleider Frits “ik ga wel op tijd naar huis” Rietman, met zijn trawanten zullen de volle 2 punten mee naar Groningen slepen, dat lijkt me duidelijk.

  2. schaakfrans
    november 26, 2012

    Mooie stunt inderdaad, felicitaties uit Hoogeveen!
    Frans vA

Plaats een reactie

Informatie

Dit bericht is geplaatst op november 24, 2012 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:45 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Arvid Slump-Hadderingh
Tel: 06-52736676

Externe competitie:
Ton Selten

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:45 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën