Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

ESG 2 gelijk tegen Groningen 2

Al vroeg ging men in de denktank

De avond begon voor ons met een voorsprong. Gerard had al gespeeld en had gewonnen van Haisma in een patrij waar ik vond dat hij steeds het betere spel had en nauwelijks heb hoeven twijfelen over de uitslag.

Toch kwam Groningen 2 in een goede bui naar Emmen. Er werden grapjes gemaakt en er werd gelachen. Dat zie je toch wel eens anders als de groningers naar dat verre Emmen moeten komen.

Tijdens de opening liep ik eens rond en al de borden stonden redelijk gelijk, behalve bij Willem Schepers. Deze had redelijk snel de kwaliteit gewonnen. Kreeg een wat rare stelling, maar dit leek niet echt een probleem te zijn bij even voorzichtig spelen. Mooi denk je dan. Hopelijk wordt dat gelijk het tweede punt. Snel weer naar de eigen partij. De tegenstander heeft weer gezet.

Het middenspel begint en de volgende ronde langs de borden en je kan al wat zien ontstaan op de borden. Jan Plante had een pion geofferd voor het betere spel en dat leek goed te komen. De rest allemaal nog redelijk gelijk op, maar toen kwam ik bij Willem S en wat was daar gebeurd?? In plaats van de kwaliteit voor stond hij plots een dame tegen een toren achter. Had zijn dame laten opsluiten bleek later. Willem heeft het nog geprobeerd, maar de schade was te groot en Groningen 2 kwam weer langszij met 1-1.

De rest speelde gewoon door en het duurde dus nog even totdat er meer op het scorebriefje te melden was.

Jan Plante lukte het niet zijn betere stelling genoeg uit te buiten. Het lukte Annelies dan ook om de pion voorsprong vast te houden en ze kwamen in een eindspel uit met gelijke lopers waar ze Jan de doodslag toe kon dienen. 1-2

Gelukkig stonden we op verscheidene borden ook beter, maar als teamleider ben je dan wel bezorgd. Gelukkig kon ik toen een punt binnenslepen. Ik had gelijk vanaf het begin het gevoel dat ik het initiatief stevig in handen had en had een duidelijk ruimteoverwicht. Toen kreeg ik de kans op een mooie aanval op zijn koningsstelling en deze sloeg door waardoor Guido de mat niet meer kon voorkomen en de handdoek in de ring kon gooien. 2-2

Gerard had vooruit gespeeld (gewonnen) en kon dus rustig toekijken.

Toen was de tijdnood, maar hier vielen gelukkig nog niemand al waren Marcel en Douwe natuurlijk weer trouwe leden van het vluggeren om die 40 te halen.

Een ronde rond de borden was niet erg hoopvol. Geert en Willem Boontje vond ik iets beter staan, maar konden ze ook winnen? Douwe stond leuk, maar die tijd… tja die tijd. En Marcel leek te moeten gaan knokken voor remise al had hij wel redelijke tegenkansen.

Bij Geert ging het toen langzaam aan steeds slechter. Volgens mij moeten daar betere zetten zijn geweest al moet ik zeggen dat Ferry toen het ook mooi speelde. De pionnen van de tegenstander werden te gevaarlijk en waren niet meer tegen te houden. Helaas weer een nul voor ons.

Willem B aan de andere kant kwam juist beter te staan en kwam in een toreneindspel met een vrijpion meer. Lastig om te winnen, maar gelukkig kreeg Willem de vrijpion vrij makkelijk op de zevende rij met zijn toren op de achterste rij en had toen het trucje dat zijn toren weg kon en als de pion geslagen werd hij schaak kon zetten op de zevende rij en de toren op kon halen. De tegenstander gaf toen sportief op, maar begrijpelijk erg geïrriteerd met zichzelf en dat hebben de tafels geweten. *trap*

Toen waren Douwe en Marcel nog bezig en het stond 3-3. Douwe stond toen duidelijk beter en kwam zelfs in gewonnen stand te staan, maar toen viel de vlag. Gelukkig was de tegenstander van Marcel zo sportief om extra lang na te gaan denken over wat inderdaad wel een gecompliceerd eindspel was van 3 losse pionnen en paard tegen 5 pionnen in 3-2 formatie. Hij had zelf nauwelijks door dat hij in tijdnood zat toen de vlag viel.

4 – 4. Er had meer in gezeten, maar het had zeker ook zo de andere kant op kunnen vallen.

Bastiaan

Plaats een reactie

Informatie

Dit bericht is geplaatst op november 27, 2012 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:45 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Arvid Slump-Hadderingh
Tel: 06-52736676

Externe competitie:
Ton Selten

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:45 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën