Emmer Schaak Genootschap

ESG Emmen

Winschoten trilde op zijn grond grondvesten

Bovenstaande term komt van Leo. In de bekerwedstrijd tegen van der Linde trok ESG met 2,5 – 1,5 aan het langste eind. Eén winstpartij gevolgd door drie remises. Lijkt op een professionele overwinning, maar niks was minder waar.

In de beginfase was veel onduidelijk hoewel juist de witpartijen het zwaar leken te krijgen. Halverwege de avond gloorde de overwinning. Zowel Leo als Jan stonden een pion voor zodat teamleider Bastiaan zich rijk rekende. Als bord 1 of 2 remise spelen dan zijn we verder. Nu kan Bastiaan zeer goed rekenen, maar schaken gaat om meer dan alleen cijfertjes.

Arie won weer

Arie op bord 1 bracht als eerste de volle winst binnen. Hij had een pion geofferd voor wat open lijnen. De tegenstander liet Arie te gemakkelijk aanvallen en dat moet je natuurlijk niet doen. Er komt dan namelijk vanzelf een keer een aanval die doorslaat.

Leo gaat lopereindspelen bestuderen

Leo gaat lopereindspelen bestuderen

Leo op bord 3 weerlegde ook de rekenkunsten van de geplaagde teamleider. Had een loper eindspel met lopers van gelijke kleur met voor Leo vier pionnen en voor de tegenstander slechts drie. Leo liet zich echter in een zetdwang vangen en moest remise toestaan.

Jan klopt zichzelf op zijn sterkste punt

Jan klopt zichzelf op zijn sterkste punt

Jan op bord 4 fleste ook zich zelf. Had een pionnetje gewonnen en speelde een gewonnen pionneneindspel naar een verloren stelling. Was het onoplettendheid met een tegenstander in tijdnood? In ieder geval gaf hij met K*h5 ipv Kf5 de tegenstander plotseling de kans om binnen te dringen. Een fout die we Jan niet vaak zien maken. De tegenstander had echter geen tijd meer om optimaal te profiteren. Toen de dames gedwongen geruild zouden worden ging Jan in op het remiseaanbod.

Peter kwam 1 seconde tekort

Peter kwam 1 seconde tekort

Het benodigde halfje moest vervolgens bij Peter vandaan komen. Peter had een ingewikkelde partij met wisselende kansen. Fritz of Houdini zullen waarschijnlijk hun stellingsoordeel vaak veranderen. Toen beide spelers in de laatste minuten kwamen ging het niveau toch wel bergaf. Dieptepunt was wel dat een koning zetten lang schaak stond zonder dat de spelers het merkten of de wedstrijdleider ingreep. Ook kende de wedstrijdleider de regel niet dat in dat geval de tegenstander twee minuten er bij krijgt (dat geldt toch niet bij snelschaken? klopt, maar het was nog geen snelschaken). Peter speelde naar  een gewonnen positie met op het eind toren. loper en pion tegen kale koning. Helaas ging Peter als eerste door de vlag, terwijl zijn tegenstander nog één seconde had. Het werd dus remise omdat de tegenstander geen matpotentieel meer had.

De belangrijkste mensen. Mevr Algera zorgde voor de koffie en de heer Algera was  onze gastheer.

De belangrijkste mensen. Mevr Algera zorgde voor de koffie en de heer Algera was onze gastheer.

Totaal dus een kleine overwinning, maar het had met wat concentratie  ook een maximale overwinning kunnen zijn. We zijn dus gewaarschuwd als we over 14 dagen weer tegen elkaar aantreden, maar dan met 8 borden in de gewone competitie.

Eén reactie op “Winschoten trilde op zijn grond grondvesten

  1. schaakjan
    februari 17, 2013

    De halve finale is geloot:
    11 maart ESG – Unitas
    15 maart Veendam Sissa 2

    Bij 16 of meer teams gelden de poule indeling. Daarna niet meer. Vandaar géén Veendam, maar Unitas. Een team dat gemiddeld een gelijke rating heeft als wij. Kortom het zal wel weer spannend worden.

Plaats een reactie

Informatie

Dit bericht is geplaatst op februari 16, 2013 door in Geen categorie.

ESG speelt in:
‘t Brinkenhoes
Mantingerbrink 140
Emmen Bargeres

speelavond:              maandag 18:30 jeugd      maandag 19:45 senioren

jeugdafdeling:
Info:  Jan van Os
Tel: 06-40818120

verdere gegevens ESG:    zie bestuur ESG

 

voorzitter:
Willem Boontje
Tel: 06-51558760

Indeling interne competitie:
Arvid Slump-Hadderingh
Tel: 06-52736676

Externe competitie:
Ton Selten

 

Heeft u zin in schaken?

Dan zijn wij op zoek naar u! De schaakvereniging ESG in Emmen verwelkomt nieuwe leden van harte in haar vereniging. Wij spelen op maandagavond vanaf 19:45 uur (jeugd om 18:30 uur) in wijk- centrum  ’t Brinkenhoes, Mantingerbrink 140 in Emmen-Bargeres.

Info:  Jan van Os               Tel: 06-40818120

Archief

Categorieën